Beschrijving
In de polder Dreischor stonden vroeger twee molens, een in het westen en een in het oosten. De Westmolen stond op de dijk op het kruispunt van de gemeente Zonnemaire, Dreischor en Noordgouwe. Waarschijnlijk is deze molen vlak na de inpoldering van Noordgouwe in 1374 gesticht. In 1732 was deze zo bouwvallig
geworden, dat men tot afbraak besloot.
De huidige molen, eerst ‘Oostmolen’ genoemd, werd in 1739 gebouwd, op de plaats van zijn voorganger. Het is een ongetailleerde ronde stenen bovenkruier en grondzeiler, uitgerust met twee koppels maalstenen. In de tijd dat er veel vlas werd verbouwd in de omgeving bevond er zich ook een klein formaat koppel stenen in de molen voor het malen van lijnzaad. Molens waren veelal het eigendom van de ambachtsheer en het recht om te malen pachtte de molenaar steeds voor zeven jaren. In 1793 heette de molenaar Abraham Boluijt, hij moest 360 gulden ( (€136.36) pacht betalen.
De molen droeg later de naam ‘Aeolus’ naar de god van de wind. Rond 1940 werd hij ‘De Koekoek’ genoemd. Tegenwoordig spreken we weer over de ‘Aeolus’. In 1962 werkeloos geworden, kwam het in handen van particulieren en werd het binnenwerk verwijderd. In het jaar 2000 is de molen aangekocht door de gemeente Schouwen-Duiveland en een jaar later startte de restauratie.
Klik hier voor meer informatie over molens op de website van de vereniging ‘DE HOLLANDSE MOLEN)